קונור מקרגור: המלך הכמעט ערום

מה מוסר ההשכל שאנחנו יכולים ללמוד מהסדרה התיעודית הנפלאה 'מקרגור לנצח' שלא למדנו כבר מספר קהלת? שום דבר, שלמה המלך כבר אמר הכל. אבל אותי הגניב לראות איך הרעיונות שבספר החכמה שהשפיע על טולסטוי מתיישבים במציאות של היום, בחיים של מתאבק MMA עני מדבלין שהגשים את כל החלומות שלו.
מקרגור לנצח

למי זה מתאים: למי שרודף אחרי חלומות בלי לדעת למה ולמי שרודפי חלומות מעניינים אותו.

באיזה מצב צבירה לצפות: אחרי שאמרת לעצמך 3 פעמים בקול – "אני לא כאן כדי לשפוט, אני כאן כדי לדעת".

ממה להיזהר: מחד מימדיות.

ציון כולל: 4.5 מתוך 5.

מילה על העלילה

הוא נלחם בתחתונים מול יריבים חזקים לפחות כמוהו. האיבה הניעה אותו קדימה והלאה אל עבר נצחונות מוחצים בנוקאווט, שניות מתחילת הקרב. ההפסדים הגיעו כשכבר לא הייתה לו סיבה לשנוא, והחולשה התגנבה כשהוא התחיל לכבד את היריב. 

קונור מקרגור, למי שלא מכיר, הוא לוחם MMA ידוע לשמצה (זה הכינוי האמיתי שלו), שזכה בכל תואר אפשרי בקטגוריית המשקל שלו ב – UFC ומי שבנה לעצמו תדמית מוחצנת של אירי מקועקע עם פה גדול שעטוף בהרבה כסף ודעווין.

הסדרה הדוקומנטרית מלווה את מקרגור מנקודה קריטית בקריירה שלו, מיד לאחר ההפסד בקרב האגרוף המתוקשר בינו לבין המתאגרף פלויד מייוות'ר ורגע לפני הקרב נגד לוחם ה – MMA חביב נורמגומדוב, קרב שאמור היה לסמן את השיבה הביתה אבל לקח את מקרגור לכיוונים חדשים ולא מוכרים.

בכל פרק מקרגור מתכונן לקראת קרב חדש, וככל שהסדרה מתקדמת הוא פורק מעליו עוד שכבת עור שחושפת את העצמות היבשות שנמצאות מתחת לפני השטח, עד לשבירה הסופית.

למה אתם רוצים את מה שאתם רוצים?

וְשָׂנֵ֙אתִי֙ אֶת־הַ֣חַיִּ֔ים כִּ֣י רַ֤ע עָלַי֙ הַֽמַּעֲשֶׂ֔ה שֶׁנַּעֲשָׂ֖ה תַּ֣חַת הַשָּׁ֑מֶשׁ כִּֽי־הַכֹּ֥ל הֶ֖בֶל וּרְע֥וּת רֽוּחַ׃ (קהלת, ב, יז).

קונור מקרגור הוא מלך זירת ההאבקות, השם שכל מי שמבין דבר או חצי דבר בעולמות ה – UFC מכיר. קונור הוא לא קהלת, לא, הוא לא מלך מהסוג הזה. קונור מקרגור הוא אחשוורוש, הוא מלך שאוהב את החיים הטובים ומאמין שהוא לכל הפחות חצי אל. 

מקרגור נכשל איפה שנכשלו טובים ממנו – בניסיון

אפשר לבוז לקונור מקרגור, בדיוק כמו שאפשר לבוז למלך אחשוורוש, אבל שיקום הצדיק שהיה מוותר על תמורה מקסימלית לעבודה שהוא עושה בחיים. "ושנאתי את החיים כי רע עלי המעשה שנעשה תחת השמש כי הכל הבל ורעות רוח", אומר קהלת, שהבין את הבלי העולם הזה. ובכל זאת, גם מלך ירושלים החכם הודה כי הוא ניסה להתמסר לחיי תענוג ומשיכת בשרו ביין, אלא שלבו המשיך לנהוג בחכמה. אצל קונור מקרגור הלב הקשה לא היה מוכן להקשיב, אז התחילו לבוא המכות.

השאלה שהסדרה שואלת היא – מה יכול לרצות מי שהשיג כבר הכל ולמה?

השאלה הזו בעצם מחולקת לשתי שאלות מרכזיות שחוזרות במהלך כל הסדרה: 

  • למה אתה חי חיי תענוגות ומכנס לעצמך עוד ועוד נכסים? 
  • למה אתה ממשיך להילחם כשיש לך הכל? 

אני חושב שאלה שתי שאלות שעומדות בבסיס האנושות, שאלות ששאלו את עצמם מלכים ושליטים לאורך ההיסטוריה, והן השאלות שגרמו למלכים ולשליטים לצאת למלחמות ולכבוש ארצות. זה עדיין קורה.

שיחה מלב ללב של מלך למלך

בואו נחזור לשיחה שמתפתחת לנו כאן בין מלך הזירה קונור מקרגור לקהלת מלך ירושלים, וננסה לתת תשובות מתוך הדיון הזה על השאלות שהסדרה מעלה. נתחיל בראשונה:

למה לחיות חיי תענוג מנקרי עיניים ולכנס לעצמך עוד ועוד נכסים?

 וְכֹל֙ אֲשֶׁ֣ר שָֽׁאֲל֣וּ עֵינַ֔י לֹ֥א אָצַ֖לְתִּי מֵהֶ֑ם לֹֽא־מָנַ֨עְתִּי אֶת־לִבִּ֜י מִכׇּל־שִׂמְחָ֗ה כִּֽי־לִבִּ֤י שָׂמֵ֙חַ֙ מִכׇּל־עֲמָלִ֔י וְזֶֽה־הָיָ֥ה חֶלְקִ֖י מִכׇּל־עֲמָלִֽי׃ (קהלת ב, פסוק י'). 

לא לחסוך מעצמך פינוקים זה להיות מודל לחיקוי בתרבות המערב, אבל אצל המלך קונור זה לא עובד

קונור מקרגור עונה למראיינים ששואלים אותו למה הוא קונה לעצמו יאכטות, אחוזות גדולות ומכוניות יקרות, ואומר שהוא עושה את זה כי הוא עבד קשה בשביל הדברים האלה וזה מגיע לו. יותר מזה, מקרגור מוסיף ואומר שהוא מנסה להוות מודל לחיקוי עבור ילדים עניים שנמצאים במצב שבו הוא נמצא כשגדל (עד לפני כמה שנים מקרגור חתם אבטלה) ולהראות להם שאם הם יעבדו קשה ויאמינו בעצמם אז גם הם יוכלו לחיות כמוהו. ברגע שהוא התחיל להגיד דברים בסגנון הזה הוא התחיל להפסיד, כי אולי זה נשמע טוב ונכון אבל זה לא מה שמעיר בו את אש המוטיבציה.

להיות אלוף כדי לאכול מפרי עץ דעת האליפות

לזה קונור מקרגור באמת מאמין, ואין סיבה שהוא לא יאמין לזה. התרבות המערבית חינכה אותנו בדיוק לערכים כאלה, וזה עבד לו יותר ממה שהוא יכול היה לשער. הוא רצה להיות אלוף כדי להגשים את החלום שלו, והחלום שלו היה להיות אלוף ולהנות מפירות ההצלחה.

באחד הראיונות הראשונים בקריירה שלו מקרגור מונה את מספר המכוניות שהוא יקנה לבת הזוג שלו ברגע שההצלחה תעשה אותו מליונר. את המכוניות הוא קנה, אבל את החור שיש לו בלב הכסף והנכסים לא מצליחים למלא:

וְכֹל֙ אֲשֶׁ֣ר שָֽׁאֲל֣וּ עֵינַ֔י לֹ֥א אָצַ֖לְתִּי מֵהֶ֑ם לֹֽא־מָנַ֨עְתִּי אֶת־לִבִּ֜י מִכׇּל־שִׂמְחָ֗ה כִּֽי־לִבִּ֤י שָׂמֵ֙חַ֙ מִכׇּל־עֲמָלִ֔י וְזֶֽה־הָיָ֥ה חֶלְקִ֖י מִכׇּל־עֲמָלִֽי׃
וּפָנִ֣יתִֽי אֲנִ֗י בְּכׇל־מַעֲשַׂי֙ שֶֽׁעָשׂ֣וּ יָדַ֔י וּבֶֽעָמָ֖ל שֶׁעָמַ֣לְתִּי לַעֲשׂ֑וֹת וְהִנֵּ֨ה הַכֹּ֥ל הֶ֙בֶל֙ וּרְע֣וּת ר֔וּחַ וְאֵ֥ין יִתְר֖וֹן תַּ֥חַת הַשָּֽׁמֶשׁ׃

(קהלת ב, י' – יא').

בוחר באפשרות למות במקום לשמור על החיים

אף מראיין שפוי לא היה שואל לוחם מבטיח בתחילת דרכו למה הוא מסכן את הבריאות שלו וגם את חייו רק כדי שאולי יום אחד הוא יהיה מליונר. אנחנו קוראים לזה ספורט, וספורט זה הרי דבר טוב, לא? אפילו המלך החכם באדם חשב בתחילת דרכו שאין בזה שום דבר פסול בעבודה קשה לשם חלקו בעמלו, עד שהוא גילה שגם זה הבל.

וְשָׂנֵ֙אתִי֙ אֶת־הַ֣חַיִּ֔ים כִּ֣י רַ֤ע עָלַי֙ הַֽמַּעֲשֶׂ֔ה שֶׁנַּעֲשָׂ֖ה תַּ֣חַת הַשָּׁ֑מֶשׁ כִּֽי־הַכֹּ֥ל הֶ֖בֶל וּרְע֥וּת רֽוּחַ׃ (קהלת ב, פס' יז').

למה אתה ממשיך להילחם כשיש לך הכל? 

השאלה השנייה שחוזרת ונשאלת בסדרה היא למה אתה ממשיך להילחם כשיש לך הכל. קונור מקרגור מודה לקראת סוף הסדרה שכל מה שהוא חשוב עליו מבוקר עד לילה זה הקרב הבא. הוא פותח את לבו ומשתף את העולם בתחושת הסיפוק האדירה שהוא מקבל בכל פעם שהוא נכנס לזירה, כשהוא מוכן להרוג את היריב שמולו ומוכן גם לההירג על מזבח הניצחון בקרב. בפרשנות חופשית אפשר להגיד שקונור מקרגור מבין שהוא רוצה לנצח כדי שהיריב יפסיד, כי זה העונג האולטימבטיבי, העונג שבשנאת האחר.

וְשָׂנֵ֤אתִֽי אֲנִי֙ אֶת־כׇּל־עֲמָלִ֔י שֶׁאֲנִ֥י עָמֵ֖ל תַּ֣חַת הַשָּׁ֑מֶשׁ שֶׁ֣אַנִּיחֶ֔נּוּ לָאָדָ֖ם שֶׁיִּהְיֶ֥ה אַחֲרָֽי (קהלת ב, פס' יח').

הפחד לא פוסח על אף אחד – גם לא על מלכים

הִנֵּ֗ה מִטָּתוֹ֙ שֶׁלִּשְׁלֹמֹ֔ה שִׁשִּׁ֥ים גִּבֹּרִ֖ים סָבִ֣יב לָ֑הּ מִגִּבֹּרֵ֖י יִשְׂרָאֵֽל׃ כֻּלָּם אֲחֻזֵי חֶרֶב מְלֻמְּדֵי מִלְחָמָה אִישׁ חַרְבּוֹ עַל יְרֵכוֹ מִפַּחַד בַּלֵּילוֹת: (שיר השירים ג, פס' ז' – ח'). 

מקרגור ניצח קרבות אבל הוא גם הפסיד לא מעט. את התמורה שלו לעבודת פרך פיזית ומנטלית של שנים, זו שהפכה אותו לדמות שנויה במחלוקת של קוטל יריבים, הוא קיבל לפני גיל שלושים. אנחנו נכנסים לסיפור של המלך מקרגור כשכבר יש לו ממלכה להפסיד, וכשיש לו כל כך הרבה להפסיד אז מתגלה הפחד, ואין דבר שמפחיד מלכים יותר מהפחד עצמו.

מה יהיה כשלא אהיה

וּמִ֣י יוֹדֵ֗עַ הֶֽחָכָ֤ם יִהְיֶה֙ א֣וֹ סָכָ֔ל וְיִשְׁלַט֙ בְּכׇל־עֲמָלִ֔י שֶֽׁעָמַ֥לְתִּי וְשֶׁחָכַ֖מְתִּי תַּ֣חַת הַשָּׁ֑מֶשׁ גַּם־זֶ֖ה הָֽבֶל: (קהלת ב, פס' יט'). 

מלכים פוחדים לוותר על הכסא שלהם, וראינו דוגמאות לזה בסדרות נוספות כמו 'היורשים' ופחות או יותר בכל המחזות של שייקספיר. הפחד הזה נובע (כמו כל הפחדים) מהפחד האחד והיחיד והוא הפחד למות.

קונור מקרגור הוא בחור צעיר שהקדיש את חייו לאומנויות הלחימה ולבניית דמות אייקונית שמליונים רבים עוקבים אחריה ומעריצים אותה. האדם קונור מקרגור כבר לא קיים, גם לא בלב שנמצא בתוך הגוף של הבחור שנושא את הגישה לחשבונות של הרשתות החברתיות במכשיר קטן שנמצא בכיס שלו. אז מה נשאר?

מלך חי אבל לא קיים

קונור מקרגור אולי חי, אבל הוא כבר לא קיים, והאיש שנהנה מפירות עמלו של אותו צעיר חסר מעצורים שניצח יריבים חזקים בקלות בלתי נתפסת בקרב, יושב עכשיו בבית, מוכה ופצוע, וחושב רק על הקרב הבא, כִּי מִי יֹאכַל וּמִי יָחוּשׁ חוּץ מִמֶּנִּי. (קהלת ב, פס' כ"ה).

 

אם אהבת את ההמלצה ואם יש לך חיבה לרומנים פסיכולוגיים עמוקים, לחיצה על התמונה הבאה תעשה לך את היום >>

הנחמה שעבר לאבסורד - רומן פסיכולוגי

 

לעוד סדרות מומלצות בנטפליקס >>

אם אהבת את ההמלצה, אני מזמין אותך לעקוב אחרי בפייסבוק ולקבל את המלצות הצפייה החדשות לפני כולם.

 

ארז פולק

ארז פולק

תסריטאי ומחזאי, בוגר מצטיין של מסלול תסריטאות של בית הספר לקולנוע ולטלוויזיה - סם שפיגל. יצירותיו עוסקות בשאלת הזהות של האדם בתוך החברה וביחסי הגומלין שבין הפרט כמערכת שפועלת בתוך מערכת של מערכות לבין המערכות האנושיות השונות כמו - בתי חולים, צבא, משטרה, זוגיות, משפחה ועוד. המחזה 'המשחק' עלה במסגרת פסטיבל 'תאטרון קצר' של צוותא והוא זמין לצפייה ביוטיוב. בקרוב יראה אור ספרו הראשון - 'הנחמה שמעבר לאבסורד'.

מעניין? רוצה לקרוא עוד?

כתיבת תוכן AI
כתיבת תוכן

כתיבת תוכן בעזרת בינה מלאכותית

בעוד שבינה מלאכותית וכלים אוטומטיים יכולים להועיל רבות בכתיבת תוכן, ההתקשרות עם איש מקצוע אשר יודע לעבוד עם כלי – AI ולייצר תוכן מותאם לכוונת המשתמש יכולה לשדרג את איכות התוכן בצורה משמעותית, להבטיח שהוא קולע לכוונת המשתמש, ולהבדיל את האתר שלך מהתחרות.

ייעוץ-לכותבים

דוגמא לכתיבת דיאלוג הכנה לכתיבת מחזה או תסריט

כמה פעמים קרה שכתבת לוגליין, סינופסיס, טריטמנט ואפילו הגדלת וביצעת תחקיר דמות, אבל ברגע שהתיישבת לכתוב את התסריט / מחזה – הבנת שהדמויות שלך לא מסוגלות לדבר אחת עם השנייה בלי לשפוך האשמות, לריב ולצאת מהחדר? זה קורה כי המחזה/ תסריט לא יכול להיות המקום הראשון בו הדמויות שלך נפגשות לשיחה.

דוגמא לתחקיר דמות

התבקשתי לכתוב תסריט עבור המוזיאון הימי בחיפה שעוסק בהתפתחות הנמלים בישראל. אחרי דין ודברים על מזמיני העבודה הוחלט כי שלד התסריט יבנה סביב גיבורה שתעבור ממקום למקום ותלמד משהו על עצמה דרך התפתחות הנמלים בישראל. בעצתי הסכימו מזמיני העבודה לאפיין את הגיבורה הבאה: חני (58), מדענית שגילתה את הדרך לנוע בזמן. היא עושה זאת תוך שהיא שואלת את השאלות הנכונות. בכל פעם שהיא שואלת שאלה 'נכונה' היא נעה בזמן אל עבר היעד הבא במסע אותו אני התוויתי לה מראש. היא לא יכולה להגיע לשום מקום אחר חוץ מלנמלי ישראל. בתור אלוהי הגיבורה ניסיתי לכפות עליה את סיפור המסע, אלא שהיא הערימה קשיים. חזרתי אל שולחן העבודה והחלטתי לבצע איתה תחקיר דמות.

מלך ישראל
סדרות מומלצות בנטפליקס

מלך ישראל: דוקו ריאליטי שחותר תחת הדמוקרטיה הישראלית

מוקדש לסוכן הביון האמירקאי שניטר את הטקסט שלפניך בעקבות שימוש במילים שמזכירות את המתקפה האיראנית ואת האפשרות למלחמה בין ישראל לבין איראן. דע לך שהאלגוריתם נשא את מילותי אליך ופקח את עיניך על מנת שתראה את הדברים הבאים כהוויתם.

התורה כולה סיפורו של משה
סדרות מומלצות בנטפליקס

התורה כולה: סיפורו של משה – על קורבן האדם

הסדרה מכניסה אותך לעולם התורה באופן ויזואלי, ויש בה דברים מעניינים מאוד אבל גם כמה דברים מהותיים שהסדרה מפספסת ושאני רוצה להשלים עבורך. לא אספיק להשלים את כולם במקום אחד ואני לא רוצה להקדיש את חיי בכתיבת כל הדברים שחסרים, כי כמה שלא אכתוב תמיד אוכל למצוא עוד, אבל את הדבר המהותי ביותר אותו הסדרה פספסה חשוב לי למסור לך, וזה – קורבן האדם.

רוצה שהתוכן שלך ייצר המרות?

אני כאן כדי שהתוכן שלך יעבוד בשבילך

small_c_popup.png

Let's have a chat

Learn how we helped 100 top brands gain success.